torstai 2. helmikuuta 2017

Mustaherukkapurkkaa

Kun Lissu tuli taloon, on kuidun kulutus kasvanut kovasti. Olen ostanut kuituja paljon Haukiputaan Ilosta, mutta myös paljon netin kautta - erityisesti Etsyn kautta. Harmi kun Ilo nyt lopetti toimintansa, mutta onneksi Louhittaren luola on myös lähellä. Kävin siellä ensimmäisen kerran kesällä, ja se on aika vaarallinen paikka. Ihan liikaa ihan liian ihania lankoja ja kuituja :D Suunnttelimme ystävän kanssa, että kävisimme Luolan neuletapaamisessa joku lauantai, mutta tämä kevät näyttää olevan suosittu lauantaityöpäivä. Olisin päässyt yhteen tapaamiseen ja seuraava sopiva on vasta toukokuussa.

No, tämän vuoden ensimmäinen kehruu valmistui jo joululomalla. Sain ukkoseltani joululahjaksi niddy noddyn. En ole löytänyt sille sopivaa suomennosta, sillä vyyhdinpuut ovat käsittääkseni sama kuin sirkansääret eli ne ovat enemmän vyyhdin kerimistä varten. Niddy noddy on apuväline vyyhdin tekemiseen.

 
Tällä niddy noddyllä tehdyt vyyhdit ovat ympärysmitaltaan 2 yardia eli n. 182 cm. Tykkään!

 
Valmistunut lanka on Pan's Fleece and Fibren Blueberry Bobblegum puni. Puni tarkoittaa tässä kuidun muotoa. Tavallisesti kuitu tulee topsina eli pitkänä paksuna pätkänä - vähän niinkuin hyvin paksua lankaa. Puni on karstamyllyllä tehtyjä pötköjä.
 

Kuitu on merinoa ja silkkijätettä. Kuitua oli alunperin 90 g, mutta silkki oli tuollaisina möykkyinä ja se varisi aika tehokkaasti kehrätessä. Lankaan hyppäsi mukaan myös violettia Merino-nylonia, jota oli jäänyt pieni nöttönen toisesta kehruuprojektista (yritti piiloutua mokoma, mutta nyt ei päässyt karkuun!). Tästä syntyi Mustaherukkapurkka (joo, nimi oli mustikkapurkka, mutta jotenkin se vääntyi mustaherukaksi kuitenkin)
 
Vyyhdissä on siis 86 g ja 262 m. Menee siis DK luokkaan. Lanka on kerrattu kahdelle säikeelle. Jostain syystä sopivan kuvan ottaminen oli haastavampaa - kuidussa värit toistuvat oikein ja kirkkaammin.
 

Sellaista tällä kertaa. Kaapissa jo odotteleekin hyvä kasa uusia kuituja. Näitä lankojakin alkaa olla hyvä määrä, joten täytyy niitä varmaan kohta ryhtyä neulomaankin.

Mukavaa viikkoa!

4 kommenttia:

 1. Niddy noddy on viipsinpuu. :)

  VastaaPoista
 2. Tyrmäävän upeita lankoja! Ajattelinkin vanhaa blogiasi lukiessani, että olisipa sinulla rukki, niin saisit kunnolla polkaista kuitua langaksi. Ja nythän sinulla on sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, Lissu-rukki on ollut nyt 4-vuotta talossa ja olen pääsääntöisesti kehrännyt vain sillä. Nytkin on useampi projekti kesken, mutta en ole ennättänyt muilta hommilta kehräämään.

   Poista

Kiitos kommentistasi :)